Sambal oelek
När jag var barn fanns det inga andra kryddor än salt, peppar, socker och kanel till gröten. Nu finns en uppsjö av alla sorters kryddor, asiatiska, thailänska afrikanska, indiska o.s.v.
Blev bjuden på middag en dag förra veckan. Vi serverades en god kycklinggryta med sambal oelek. Jag fick receptet och har lagat den själv och den blev lika god. Den blev lite het men inte så het att man fick springa ut till vattenslangen för att släcka.
Tänkte Ni kunde få receptet.
Kycklinggryta 4 port.
600 gr kycklingfilé
salt,peppar
1 tsk curry
1 röd och 1 gul paprika
2 dl hönsbuljong
1 " grädde
2 kryddmått sambol oelek
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ msk soya
2-3 msk honung
1 ½ msk vetemjöl
Strimla kyckling, stek i smör och krydda.
Strimla paprikorna, fräs upp. Lägg över kyckling och paprikastrimlorna i en gryta.
Häll samtliga ingredienser i grytan och koka upp under omröring. Låt grytan sjuda c:a 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Lycka till.
Här är kallt idag. Bara 15-16 grader. Alldeles för kallt att vara ute. Annars är det så vackert nu i naturen. Syrenerna blommar för fullt och fullt av liljekonvaljer överallt.
Men hoppas att det blir varmare innan sommaren är slut.
Ha det bra. Kram.
Kommentarer
Trackback