Decembermörker
Nu är det de mörkaste dagarna på hela året. Men om några dagar vänder det.
Till ljusglimtarna hör att man kan träffa vänner och bekanta och få en liten pratstund så här före jul.
Julbrådskan har inte infunnit sig riktigt ännu, det är inte bara julen som är lång i år utan även förjulen. Man har både lördag och söndag till att fixa julmat och klappar.
Själv fick jag besök av syrran i dag och bjöd henne på lunch. Jag hade ingen större fantasi än att jag bjöd på julkorv. Men jag hittade ett recept i en tidning på en rotsaksgratäng som jag lagade och den blev jättegod.
Därför delar jag med mig av receptet som kommer från Värdshuset Tvällen som ligger högt upp i Gunnarskog.
Rotsaksgratäng.
4 portioner
6 dl grädde
1 vitlöksklyfta, salt och peppar.
1 dl strimlad purjolök
1 msk finhackad gul lök
400 gr potatis
100 gr kålrot
100 gr morötter
1 1/2 dl finriven västerbottensost
Gör så här:
Riv potatis,kålrot och morötter fint i matberedaren. Lägg det i en kastrull, häll på grädden och pressa i vitlöksklyftan.Salta och peppra. Lägg i purjolök och gul lök och koka upp försiktigt. Låt det småputtra medan du rör. Häll upp i gtatängform och strö den finrivna osten över. Gratinera i 220 grader i 15-20 minuter tills gratängen fårr fin färg.
Lycka till.
Ha det bra för som sagt snart kommer ljusare tider. Kram.
Kommentarer
Trackback