Ekebyhovs slottspaj
250 gr smör 2-3 lager äpplen
6 1/5 dl vetemjöl c:a 1 kg varvade med
2 dl socker + 3/4 tsk salt 3 msk socker och 3/4 - 1 tsk kanel
3/4 tsk bakpulver
Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i det smälta smöret och arbeta ihop degen.
Tumma ut 2/3 av degen i en form eller liten långpanna.
Kärna ur och skala äpplen, skär dem i ringar eller klyftor. Lägg 2-3 lager äpplen varvade med socker och kanel .
Smula över sista tredjedelen av pajdegen.
Grädda pajen i 200-250 grader i c;a 30 min.
Servera vaniljsås till. Den är kalasgod.
Receptet finns i Anna Bergenströms; Rosenbröd och Majorer - en bok om bakning.
Förövrigt har jag varit till vårdcentraalen i dag och fått mitt finger omskött. Jag råkade ju skära av en bit fingertopp i söndags.Nu känns det bättre när jag fått ett riktigt bandage om fingret. Ska dit igen på fredag.
Ha det i regnet.
Sonen och hans fru är på Sicilien just nu . Där är det 38 grader varmt. Så det så.
Det där ska jag prova. Fast här får man köpa äpplen,
hm....
Du, vårda ditt finger du. Sån´t där gör ju skitont.
Regnar det nu också? Vi är i Arådalen, +3 nu kl
½9 - men sol från klar himmel.
Låter jättegott. Sköt om ditt finger och njut på verandan, det gjorde jag!
Stackare, låter riktigt ont. Nästa torsdag åker jag till Cypern och där är det "bara" 32 grader, och det är inte så dumt det heller.