Ekebyhovs slottspaj

250 gr smör                                         2-3 lager äpplen
6 1/5 dl vetemjöl                                  c:a 1 kg varvade med
2 dl socker + 3/4 tsk salt                       3 msk socker och 3/4 - 1 tsk kanel
3/4 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i det smälta smöret och arbeta ihop degen.
Tumma ut 2/3 av degen i en form eller liten långpanna.
Kärna ur och skala äpplen, skär dem i ringar eller klyftor. Lägg 2-3 lager äpplen varvade med socker och kanel .
Smula över sista tredjedelen av pajdegen.

Grädda pajen i 200-250 grader i c;a 30 min.

Servera vaniljsås till. Den är kalasgod.

Receptet finns i Anna Bergenströms; Rosenbröd och Majorer - en bok om bakning.

Förövrigt har jag varit till vårdcentraalen i dag och fått mitt finger omskött. Jag råkade ju skära av en bit fingertopp i söndags.Nu känns det bättre när jag fått ett riktigt bandage om fingret. Ska dit igen på fredag.

Ha det i regnet.

Sonen och hans fru är på Sicilien just nu . Där är det 38 grader varmt. Så det så.




 


Kommentarer
Postat av: Mailis

Det där ska jag prova. Fast här får man köpa äpplen,

hm....

Du, vårda ditt finger du. Sån´t där gör ju skitont.

Regnar det nu också? Vi är i Arådalen, +3 nu kl

½9 - men sol från klar himmel.

2010-09-01 @ 08:37:13
Postat av: Birgitta H.

Låter jättegott. Sköt om ditt finger och njut på verandan, det gjorde jag!

2010-09-01 @ 14:38:26
Postat av: BakerQueen

Stackare, låter riktigt ont. Nästa torsdag åker jag till Cypern och där är det "bara" 32 grader, och det är inte så dumt det heller.

2010-09-02 @ 00:04:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0